En ensam far

20.06.2019 kl. 09:26

 

Så vi fick ge oss av längs floden. De var du som byggde båten, du som samlade knippen av gräs och vass, du som tvinnade och snodde. Materialet var noggrant utvalt, allt som fanns att tillgå vid flodstranden, drivved, tångruskor och musselskal. Det blev en vacker skapelse. Du ville verkligen att vi skulle ge oss av, i ditt hjärta var det fullt möjligt. Floden blev ett hav,  gräsbåten krängde, men den stjälpte inte, krängde bara. Det var i midsommartider, natt och dag flöt ihop. Du var mycket upptagen med styrningen, du navigerade efter de ljusa stjärnorna som knappt var synliga. Jag var en fripassagerare, jag satt i fören och undrade över saker och ting, över den slocknade fyren, den som hade varit dig så kär, vad det skulle innebära för vår båtfärd. Men jag sa ingenting. Du hade talat om en flodfärd, men vi var mitt ute på havet. Sen frågade jag om vi skulle komma fram snart. Det var efter en tid, vem kan mäta tiden, det kanske hade gått flera år av tystnad. Men jag frågade igen, för ibland måste man. När är vi framme? frågade jag. För jag ville verkligen veta. Men du svarade inte för du hade för mycket gråt i din hals alltmedan du styrde. Det var ett krängande, man fick hålla i sig, din skjorta fladdrade som ett segel mot kroppen, du var gammal och ung på samma gång, du ställde dig upp för att få bättre sikt, men du svarade inte på frågan. Det var då jag flög ut ur ditt bröst, sedan jag snurrat trossarna i prydliga rullader, man ska alltid lämna det snyggt efter sig. Jag flög min kos, jag var redan på väg när du ropade: Vänta lite. Det var det enda du sa, det enda som blev sagt. Jag pekade mot den slocknade fyren, den svarta kolonnen. Det ljusnade, alltmer, jag var redan utflugen. Och du var bara en ensam far i en båt av gräs.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

09.08, 20:53Sista inlägget av Minna Lindeberg
01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life