Följetongen om ett blad

03.03.2017 kl. 12:09

 

Bladet sitter djupt, nerstucket i halsen, kanske det har rotat sig, förgrenat sig. Blivit ett med artärer och ådror, nästlat sig in i nervbanor och blodkärl. Ett blad med ett komplicerat rotsystem, ända ner till fotsulorna. Det är inte så där bara. Att lyfta ett sådant blad ur ett sådant system. Ta det ur munnen, som det står skrivet. Som att dra ut en jäklig tand. För att göra en jämförelse. Jag låter bladet vara kvar, jag kan sträcka ut tungan (om det är det ni vill) och visa en liten bit av bladet, yttersta spetsen, ge ett prov på bladnerverna som löper likt ett ledningssystem för näring och vatten, kanske lite vin, helt omgivet av en slags stödjevävnad. Gudskelov för den stödjevävnaden. Den omfattar en hel klan. Den som har ögonen på skaft och har bra sinnesnärvaro (det räcker inte med nyfikenhet!) kan få syn på de cylindriska cellerna, så rika på klorofyll och i stort behov av ljus. Jag måste le ofta och mycket för att släppa in ljuset. Jag äger konsten att le och vara grym. Ett varggrin. Jag är tvungen att ta hand om fotosyntesen, annars skrumpnar blad och celler, tungan blir svart och jag åker fast för mina lögner. Bladet kommer inte till sin rätt. Det kommer varken ut eller in, det fastnar. Ett så kallat inklämt blad. Jag är trädgårdmästare och vet bättre. Allt har sin plats, sin mening om ni så vill. Nu är tiden här för omplantering. Ny mylla, rengjorda krukor och delning av plantor. Jag jobbar ochg glömmer mitt ärende. Jag har jord under naglarna och ett blad i halsen. Följetongen fortsätter.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb