Absolut ingen hen

26.02.2017 kl. 10:18

Det sitter en havsörn på isen. Det är säkert en han, det är absolut inte en hen. Örnen är som en sten, stuttit i samma ställning i över en timme, lite ihopsjunken, oföretagsam, ensam. Som en man, en sån som jag brukar kasta mig över och ta hand om. Örnen väntar på sin tur. Sitter på isen som en ful klump, ingen majestät, inga kejserliga flygturer, ingen vidd mellan vingspets till vingspets, ingen krökande näbb som hos en adlig, ingen laserblick, inga klor som kan grabba tag i en tax och lyfta mot högre sfärer, om det vill sig. Den här mannen vill ingenting, är ruggig, halsen är indragen, huvudet stilla. Stenen på isen. Ett stycke från den ovilliga stenen har kråkor, skator, sparvar, fiskmåsar, talgoxar samlats kring några aborrar som blivit kvar på isen. Fiskarna vittjar sina nät mera på skoj, håller isen? håller inte? några abborrar, nån gös att filera, resten slängs åt fåglarna. Örnen vet allt, men minns inte hur man gör. Är abborre nånting för en sådan man? Ska det lockas och pockas. Jag brukar kunna sånt, nå, ska du inte äta lite, leva lite, ta dig samman. Jag har inte tid att stå vid fönstret och se på ett sådant sorgligt skådespel.  Just då lyfter örnen och flyger längs isen in i fågelflocken, plocker en pytteliten fisk och försvinner, allt går på en sekund. Undrens tid är inte förbi, sa gumman när gobben lyfte från sofflocket och gick efter ved. Alla fåglar flyger åt varsitt håll, en solfjäder av flyende vingar i vinterdiset. Och fiskrester i snön.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb