Tulpanskog

22.02.2017 kl. 11:19
Jag går in i en tulpanskog, snittar stjälkar tjocka som trädstammar, jag svingar min yxa, den är blank och vass, den gnistrar och träffar rätt. Varannan dag gör jag vad en tulpanälskare bör göra, byter ut vattnet i udda kärl som inte påminner om vaser utan mera om stora kar eller ämbar av keramik eller handblåst glas. Den exakta mängden tills jag blir en tulpan själv, mina fötter suger upp nytt blod och stärkande mineraler, men bara upp till vristen. Blir knäna blöta, vissnar vi liksom stående utan aptit, hela kronan, hatten, vår stolthet ramlar av med ett brak. Innan det är dags, innan den dagen har kommit. För vi har ett långt liv, jag kan inte se skillnad på en tulpan eller mig själv, vi påminner om varandra, vi har samma sätt att se på livet; uthålligheten, överraskningen, den dolda skönheten, förtrollningen, den långsamma tankegången. I djungeln av blad och stjälkar finns det mycket att åtgärda. Bladen som belastar ska rensas ut. Varje tulpan är försedd med två eller tre ytterblad, de värsta energitjuvarna, utsugarna, bort med dem. Varje stjälk vill vara befriad och känna luften svepa kring benen. Lite vatten, mycket luft och fri skaparkraft. Nu börjar tulpandansen. Se på den. Den pågår en vecka eller två. Jag är med och vrider mig som en orm. Vi ålar hit och dit, när vi ålar fel, blir vi vända av en osynlig hand. Alltid i förbifarten. Den lilla beröringen och baletten fortsätter. Och sen öppnar sig sex kronblad alla på sitt eget sätt, utan förvarning, utan eftertanke. Jag har lagt yxan i sitt fodral, jag klänger närmast blomman, den rödaste, den mest rosa, den citrongula, den guldvioletta, den vita. Detta är en heltidssyssla. Ett sätt att leva.
Kommentarer (1)
Skriv siffran 4 med bokstäver:
fantastiskt.
Kaktus24.02.17 kl. 11:24


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb