Utan förvarning

15.02.2017 kl. 08:46

Kovalescenten antecknar:

Medan orden försvinner i min mun, förökar de sig i mitt huvud. Vad är skillnaden på en mun och ett huvud? Sådant som ska sägas hittar inte sin form. Ord som kastrull, busstidtabell, vitaminer, biltvätt har jag ordning på. De kommer stötvis i rätt sammanhang. Men om du ber mig resonera kring hurudan kastrull eller vilka vitaminer uppstår en trötthet. Orden viker sig aviga och stänger in sig, de vill inte bli förslösade. Munnen öppnar sig men det kommer inget ljud. Ändå myllrar det. Som ett snöfall i en glasburk. Jag måste få tänka. Allting tar lång tid. På natten vaknar jag av skräck: tänk om jag håller på att bli stum. Mina rörelser är eftertänksamma. Jag går inte från klarhet till klarhet utan från rum till rum. Ibland går jag ut. Jag kopplar den gamla taxen och så går vi några meter hit eller några meter dit. Vi är rädda för att vi ska halka eller bli utmattade. Resten av dagen fördriver vi tiden i ett slags väntrum. Det händer att jag frågar tiken: hur går det? Hon spritter till i sin korg och viftar artigt på svansen. Hon får ett ben att pyssla med, jag tecknar av mina krukväxter. Handen frigör ord som fastnat. En vacker dag tar jag bladet från munnen. Jag kommer att göra det i all tysthet, utan förvarning. På snön sitter en skata. Den är svart och vit och väntar på ett glimmande föremål.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb