På kyrkogården

03.02.2017 kl. 10:44

Ett skriväventyr. Fredag.

 

Min mor sa alltid att det är kallt och dragit på kyrkogårdar. Hon var inte det minsta religiös men hon trivdes där oavsett kylan. Hon sa att det var dödingarnas fel att det drog kring gravstenarna. Hon var arg på sådana som hade dött. Hon tyckte det var höjden av fräckhet av döden att klampa in i folks liv. Punktligt och bestämt höll hon reda på planteringar och högtider. Att ta hand om gravar var en av hennes högsta nöjen. Hon såg alltid till att hon hade gravljus, tändstickor och en trädgårdshacka i bilen. Sina barnbarn tog hon med till begravningsplatsen. Barnbarnen sprang glatt omkring och studerade minnesmärken och årtal. När de anhörigas gravar var omskötta, såg hon sig omkring efter någon annan vanskött grav att snygga upp.

Till sin yngsta sons grav gick hon aldrig. Inte far heller. Det kan man ju förstå. Men jag går dit. Nu står jag här. Stenen är en liten fyrkant av vit marmor. Jag tänder ett ljus och ser mig omkring. Sen berättar jag allt för min bror. Jag är ordentligt påpaltad för mamma sa alltid att det är kallt och dragit på kyrkogårdar.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb