Eero och Elma

02.02.2017 kl. 09:41

Ett skriväventyr. Torsdag.

 

Eero satt i stallkammaren och rökte Työmies. Han slog sig på knäna och skrattade hest. Han älskade hästarna och hästarna älskade honom. Jag var där med agronomens dotter. Vi hjälpte Eero att moka skit. Vi satt med honom i stallkammaren och rökte Työmies så halsen sved. Vi älskade också hästarna. Vi betslade och sadlade och kratsade. Och så sprängde vi i galopp längs vägarna på bruket. Sen drack vi choklad i agronomens kök. I samma kök kokar jag nu kaffe under mitt skriväventyr. Agronombostaden har blivit ett gästhus och det finns inga stockflottare i ån. Men stallet är kvar så jag går dit. Där finns många stora skrämmande hästar som jag inte vågar närma mig. Jag drar in lukten av hästkroppar och sågspån. Förr i världen stod stoet Lysette i en av spiltorna, vi hade en egen återkommande kärleksritual: hästen böjde ner sitt huvud och så tryckte vi pannorna mot varandra i en sorts hälsning.

Samma dag träffar jag en kär vän som med åldern har fått en minnessjukdom. Hon heter Elma. Hon var min farmors hushållerska och gjorde en hel klan till stora matälskare. Vi träffas i hennes rum där hon sitter och väntar på nånting som hon inte kan komma ihåg. Vi omfamnar varandra och så händer det: hon böjer huvudet och buffar sin panna mot mig. På så sätt buffas och umgås vi en lång stund.

På natten drömde jag att jag var hon, jag stod vid åkanten som i en finsk 50-tals film och höll ett nyfödd pandabjörn i famnen. Jag hade en ljusblå klänning och ett nystärkt vitt förkläde.

 

 

 

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb