Villa Mairea

01.02.2017 kl. 09:05

Ett skriväventyr. Onsdag.

 

Jag skriver om rumsdispositioner.  Om handen som bygger moduler enligt den mänskliga skalan. Om doften av bly och manchestersammet. Sen tar jag en promenad upp till Norrmarks högsta punkt. Jag ginar genom skogen, det finns stigar som jag känner till. Nyfallen snö dämpar mina steg. När Alvar Aalto ritade Villa Mairea måste han ha utgått från tallarna. Ett osymmetriskt pelarrike som blir en del av byggnaden ju närmare man kommer. Nu står jag på innergården. Det är förbjuden mark för huset är under renovering. Jag gör ofta sådant som är förbjudet. Det här är ju ett skriväventyr. När min far var sju år kom han hit. Det var år 1939 och huset hade just blivit färdigt. Han gick ensam omkring i rummen, klättrade upp på det platta taket, utforskade trappor, takfönster, balkonger, utsprång, vinklar och vrår. Sedermera blev han arkitekt.  Det är doften av hans byxor jag skriver om. Som var av manchestersammet, bruna med stora sidofickor i vilka han förvarade Klubi 77, tändstickor och en blyertspenna.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb