Tack Österbotten

15.03.2016 kl. 09:21

Jag skrev några böcker för barn, en skön bunt som ryms i min famn när jag stiger in i klasserna. Eleverna tittar på mig blygt, nyfiket, sitter tysta och väntar. Jag tar dem alla i min famn och berättar om hur allting gick till. Från den första sidan, den första berättelsen, djungelspöken, blomflickor, päronbusar, farmor som somnar klockan tre, vårpirr, att vissna och födas på nytt, låtsaskompisar, kor som räddar busslinjer, förtrollade hattar och magiska stenar till den sista berättelsen som ännu inte finns mellan två pärmar. Sen kommer frågorna; hur blev du författare, vad är din favoritfärg, har du hund, hur gammal är du, vad har Tanten med papperspåsen i sin papperspåse, kan du skriva en bok om en häst, gillar du fotboll? och slutligen ett gruppfoto. Klass efter klass, kaffe i lärarrummen, alla tindrande ögon, måltider i slamrande matsalar, välkomsord, avskedstal, lokalbladet. I korridorerna hänger bilder av karaktärer ur böckerna, sydda handdockor, berättelser skrivna för hand, barnen vimlar kring, blygheten har släppt, kan du inte stanna hela dagen?

Jag kör vidare till nästa ort Vörå, Nykarleby, Pedersöre, Kronoby, Karleby. Små byskolor där det doftar hemlagad mat till stora nybyggen med ljusintag från taket och ljuddämpade matsalar. I varje skola finns en egen kultur, ett eget liv, lärare, elever, personalen i köket, jag antecknar varje stund, lyssnar och berättar. I varje skola det varmaste av mottaganden. Jag kör längs vägar i regn, snöfall och sol, landskapet är platt med utslängda lador, husen är röda och gula i två våningar, ljuset är liksom ljusare.

En hel vecka av kärlek och energi. Saga Blom och Betty sitter trötta på bakbänken och tänker på nya äventyr. Jag säger tack Österbotten!

Kommentarer (0)
Skriv siffran 5 med bokstäver:


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

01.03, 23:54Man blir som tokig av IdalottaSyssa
13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb