Muskler & hjärnceller

Manuset krånglade och fick inte komma med till landet, inte till huset vid isarna som mjuknar och blånar, inte in över tröskeln till rummen som flödar av ljus och pelargonskott, inte som en barlast, en död klump, en stumfilm, ett trassel av koder som inte går att knäcka. Vi surar på varsitt håll, det är den klokare som ger efter, sa min far, ett ordspråk som blev för svårt för vissa att leva upp till. Men manusets och min kamp måtte bli annorlunda. Vi har en så kallad timeout, bara några dagar, vi är kloka på varsitt håll. Ännu under veckan en försoning, sen vi knarkat vår, hela staden skimrar av denna lycka, vårvindar och fågelsång ända in i hårrötterna, från en årstid till en annan på bara ett veckoslut.  Jag har börjat springa, längs leriga vägar och sandiga trottoarer, i skog och mark eller på rullande mattor. Kroppen fattar inte vad det är som händer, några veckor av häpnad och värk. Det får bli ett slut på allt detta velande, tänkte jag, all denna kamp vid skrivbordet, den eviga väntan på mirakel. En tidfristlampa blinkar rakt fram för mig. Muskler och hjärnceller!

09.04.2018 kl. 10:49

Forma vårmunnen till en strut

Det finns rum där jag kan tänka, de består av klorofyll och jord, fladdrande skuggor, där finns tak och golv, men inga väggar, många fönster, flera ingångar, det ena rummet leder till det andra. Att tänka är att skriva, det går lätt, mulljorden innehåller organisk substans, jag har en fröbank, färdiga gångar för maskar, hela tiden är jag i rörelse för att inte tappa ett enda ord. Jag glömmer lätt vad jag gjorde förra året eller förra veckan, dessa gröna rum påminner mig, textsjok blommar upp på oväntade ställen, flera kapitel utströdda. Den här årstiden kan överraska mig om den vill, forma vårmunnen till en strut och blåsa föhnvindar hitåt, här saknas kommatecken, förord, efterord, kraftord, synonym för smältvatten.
25.03.2018 kl. 09:48

Gissa den som kan

Det är lämpligt med snöras från taket, droppljud och vattenpölar, jag behöver denna blötsnö, som på beställning, det är bara att skriva rakt av, klippa in regnet, ett osynligt stril rinner in mellan raderna, sidorna blir uppblötta, svårlästa, det dryper och skvätter. Jag vill inte skoja bort allvaret, det är lätt hänt att hela scenen är ett svepskäl, en slags gåta, sätt igång och gissa den som kan. Idag ska jag skriva om döden. Tisdagar är sällan lika bra som måndagar, men det får duga, väderleken är som sagt på min sida. Jag får inte göra nånting roligt, inte plantera om pelargonerna eller teckna, när jag går ut ur detta rum är jag en förrädare, nån som försöker smita undan. Att skriva är det svåraste, i sanningens namn rentav plågsamt.
13.03.2018 kl. 09:10

Sniglars favoritdryck

Det är måndag, jag vaknar när det är ljust, det känns som om jag försovit mig, gjort en lättsinnig start på veckan. Att stiga upp klockan fem är alltid en lockande tanke, att vara i förtid, överraska texten, smyga in ett inlägg, den där länken som fattas, bara rafsa ner den utan åthävor. Klockan fem, innan det ljusnar, mitt i natten med oborstade tänder och hundarna stocksovande. Texten ligger på skrivbordet, en bunt papper, numrerade sidor, de kunde vara flera. Jag kommer sakta igång,  långsam som en snigel, jag behöver kaffe, sniglars favoritdryck, blicken rymmer ut mot gränden. Arbetsbordet är placerat så att jag ser delar av ett rött, ett grönt och ett gult hus. Till höger om mig finns ett litet fönster i ögonhöjd, mot gatan, ett bygge med maskiner som bullrar, det har bullrat så länge att det kommer att kännas tomt och ensamt när byggubbarna packar ihop och ger sig av. Vi är alla arbetare, det ska jobbas, snart är bygget klart och gatan tystnar, det är bara jag som aldrig blir färdig. Jag har min bunt, jag läser det som blev skrivet i förrgår, en evighet sen. Shostakovich's preluder leder mig in, varje dag är ett mirakel.
12.03.2018 kl. 09:27

I buken på en förgiftad val

Det finns ett hus som står och är övergivet, det är kallt inifrån ut, skorstenen är en död klump, fönstren har frostat igen, rummen är mörka grottor med föremål som är svåra att känna igen, ficklampans ljuskägla slukas av inomhusdimman, tjälen värker upp till taket, där dinglar en skamsen kristallkrona, golven har slutat knarra, det är ett förbjudet område, en riskfylld zon, inne i buken på en förgiftad val, ett kvarglömt plagg, en hatt med sorglig profil. När en solstrimma halkar in av misstag,  blänker mässingshandtagen som förr, en skälvning går igenom kristallerna i taket, pianot harklar sig och gör sig redo, en sekund eller två innan dunklet tar över, den döende valen andas tungt. Med porträttet av mormorsmor syende vid brasan rusar jag ut, vi baxnar av den friska luften, vi är räddade och ser oss inte om.
27.02.2018 kl. 07:48

Vinterlycka

 

Nu flödar sol i många dagar, snön vit och gnistrande, den friska luften kall, obönhörlig, rakt in i lungorna, typ alpluft, allt bländar, exploderar, vinden susar, när backarna lutar brant och skidorna störtar rakt ner, så att det hisnar, farten ökar tillsammans med välbehaget, glädjen. Upp och ner. Barnbarnen i skidskolan kommer underfund med denna tjusning, hjälmarna är fosforgröna, energin tar aldrig slut. Sen går jag ut på isen och tänker på mitt liv, fiskarna vittjar sina nät, jag dricker kaffe mot stugväggen, vitt så långt ögat ser, vinterlycka.

23.02.2018 kl. 09:58

Ett koncentrat

Jag satte mig på en olivterass i Södra Frankrike och skrev. Några dagar under förmiddagarna när det först regnade och sedan klarnade upp, en sval kyla över de blånande bergen, det eviga landskapet med cypresser, pinjer, tegeltak, havet långt borta, en juvel i dagens färg, de gamla olivträden, fårade och envisa, blad av silver som glittrade vid varje anblick, en uråldrig tavla och fågelläten, solvärme. Jag fick ihop en sida per dag, en tärning av buljong om du frågar mig, ett koncentrat av spretande trådar, sammansatta till en A4 som fick duga. Ljuset föll in genom fönsterdörrarna, lade sig på golvet av nött tegel, ett evigt material, även i min frånvaro ligger ljuset där. Nu saknar jag den där stunden av finurlighet, lättsamheten i texten i rummet, byggnaden som en hemlighet på en avsats högt över havet, infogad, älskad. Jag övar mig i att återvända och omvandla, fortsätta att skriva helt enkelt.
12.02.2018 kl. 12:20

Kärleken likaså

Jag har börjar teckna kolonner, svartvita streck, hämtar vinklar och gömställen ur minnet. Ett innerum likväl som ett uterum. Just nu kan jag inte tänka på annat än den där vinterträdgården, en vägg av glas och ett golv av tegel, hibiskusträd, citron, lavendel, vinranka. Det finns en slags lycka i tuschpennans sprittande framfart, när jag ritar frigör sig tankarna, jag hämtar fönster från ett gammalt torp, ett kärlekshus. Fönster består huvudsakligen av karmar, bågar, spröjsar, hakor, gångjärn, glas.  Det är bara gamla fönster som räknas. I det här fallet, för torpet är gammalt och kärleken likaså. Ur detta vandrar kolonner och mjuka krukor, ljuset strömmar in från väster, ett utmärkt väderstreck. Allt detta medan jag tecknar en rund kittel av koppar där jag satt som barn. Kitteln snurrades runt, runt, än i denna dag.
02.02.2018 kl. 10:43

Kattens svans

Idag sprack hinnan av gråhet, det svartvita stadsdelen fick färg, klickar här och där, mina karamellhus, och solen på taken. I gränden springer barn på eftermiddagen, hemkomna från skolan, katten går med svansen rakt upp som en slags värdinna i detta kvarter, bjällran plingar och roskisbilen tömmer avfall, postiljonen gör sina missar mellan nummer ett och nummer tre, vi bär brev och tidningar mellan husen, här tar man saken i egna händer. Jag kan höra musiken som jag spelar varje dag, den hamrar inte in, den flyter iväg med mig, utvalda ljudband. Texten har öppnat nya ingångar, välkomnar mig, det är stor fest i det som kallas hjärnceller, ådrorna som kanaliserar syre. Jag försov mig visserligen, det var ofrånkomligt, men idag spelar tidtabeller ingen roll, jag kan välja vilken ingång jag vill, fingrarna hinner inte med, de är inte gjorda för snabba tempon, för nu går det undan  Om det är den här stunden, ljuset eller dagen, kattens svans eller effekten av d-vitamin, vem vet? Sol och samba!
31.01.2018 kl. 11:17

Okänd art

Ur Prostinnans bekännelser och betraktelser:

"Om prostinnan finge säga sitt, efter en längre tids tystnad, så vart det ondskan hon ville orda om. Det vart en tid sedan hon fick sagt, ty tiderna haver varit  sådana och tystnaden kunna säga mer än ord. In bland pergamenten haver främmande ögon varit, så att man häpnar, det äro då för visst och sant, sådana spioner tagan man i kragen, nypa man i örat, om det vore möjligt. Ett rejält nyp hade kännats bra på den sinnliga nivån, sitter prostinna och tänker med huckle och långkjol, hemkommen från handelsboden med kaffepaketet under armen. Den här dagen, sedan hon sopat trappan och satt pannan på spisen, skulle hon, prostinnan, begrunda vidare detta med ondskan. Hon sörpla sitt kaffe så begärligt och vara en kvinna av kraft och beslutsamhet. Ondskan äro ett djur av okänd art, utan händer eller fötter, det mullra i fjärren, en missnöjd rap av en förvirrad själ. Kom an, kom an och mullra så att man begriper, träd fram och var som folk, arma klump. Men ingenting bliva sagt eller vidrört, ty lifvet äro värdefullare än så. Att ge sig på den som hotar, ack nej, så lätt gingo vi icke i fällan.  Vi icke se eller höra, vi taga oss blott en påtår i allsköns ro. Men mina skrifter äro icke läsbara, ty ondskan hava för bråttom, icke kunna läsa det som vara inpräntat mellan raderna, blindskriften, substansen. Nej, ack, du mullrande klump, oss hotar du icke. Och prostinnan vända på klacken och taga itu med göromål av annan art. Klabbarna spraka så vänligt i kakelugnen och när saken hade ordats om en gång för alla, vart den glömd."

29.01.2018 kl. 10:27

Inne i en grotta

Genom snön skriver jag, en hel dag till skänks, jag har börjat älska snöstormar, hur de förhindrar mig att smita iväg. Huset försvinner i drivor som växer och ändrar form, inne i en grotta med små gluggar av ett vitt ljus som pirrar in i märgen, hittar jag sambandet mellan sand och snö. Det är inga avslöjande forskningsresultat, mera en känsla. Att sitta upprätt på stolen och inte dröja vid varje bokstav, utan se bågar skutta som vältränade lamm, en flock på flykt åt samma håll. Jag är så lugn i denna koja, ibland vänder jag tulpanerna åt rätt håll, i förbifarten, dricker ett glas vatten, smält snö smakar rymd, är kosmiskt, sa min mormorsmor. Inga stora bestyr, bara en sväng genom huset. Jag radar alla lexikon och ordböcker framför dörren, små säkerhetsåtgärder under särskilda väderleksomständigheter. 
24.01.2018 kl. 13:31

Kry och galen

Måndagskry och sitter i mitt nya arbetsrum, här vill jag sitta hela tiden, här kan inträffa, efter lite påtryckning både det ena och det andra. Det kan gå långsamt, en osynlig rörelse framåt. Jag nöjer mig med snigelfarten, jag nöjer mig med den här kalla dagen. Det kalla och det gråa måste också bemästras, liksom tröttheten och oviljan. Som att trotsa tyngdlagen. Klockan går fort, en halv sida till skulle göra mig lycklig. Att överraska mig själv än en gång skulle vara som att uträtta ett stordåd. I grannens äppelträd kvittrar sparvarna på sitt egendomliga vis, som vettvillingar just innan de fryser ihjäl. Jag kan höra deras dödssång genom ljudbandet som håller mig vaken. Ve den som somnar i sitt nya arbetsrum. Jag kan göra vad jag vill med mitt liv, men jag väljer att gäspa. Utan Marguerite Duras skulle jag förgås.

Citerar ur Att skriva. "Det finns en skrivandets galenskap som är inuti en själv, en skrivandets rasande galenskap, men det är inte därför man är galen. Tvärtom."

och

"Visste man något om det man kommer att skriva, innan man gör det, innan man skriver, skulle man aldrig skriva. Det skulle inte vara mödan värt."

 

15.01.2018 kl. 14:48

Varje skrivare sitter på varsin ö

Att skriva är en hemlig sysselsättning. Ingen vet vad det egentligen går ut på. Varje skrivare sitter på varsin ö i varsitt land och försöker tolka stjärnbilder. Mycket hänger på de små ingivelserna. Av de stora aha upplevelserna faller jag omkull, bokstäverna hinner inte med, det blir ett drogat tillstånd där förankringen saknas. Jag kan låtsas att jag har allt under kontroll, men det är en lögn. Kanske en vit sådan men i alla fall ingen sanning. När jag inte kommer på vad jag ska komma på stirrar jag ut eller upp, men aldrig åt sidorna. Det skulle vara att snegla på någon annan skrivare. Jag vill inte vara en tjuv som snor andras berättelser. Allt måste man komma på själv, varje nyans och särdrag. Havet skrapar mot stranden, vattnet stiger för var dag, ön är ett klippsprång, det viner i knutarna, en slags sång, ett hemligt tillstånd.
03.01.2018 kl. 11:18

I almanackan

Idag har jag inhandlat en ny almanacka i vilken jag kan pricka in det som jag inte får glömma. Sånt som måste kommas ihåg. Dagar och veckor börjar rutscha iväg. En ny almanacka betyder att ett nytt år har tickat igång. Allt går av sig själv, tiden är hejdlös. Att blicka tillbaka och summera vad det och det betytt eller varit värdelöst hinner jag inte med. Det kan bli så konstiga konklusioner. Hur tänkte jag riktigt då och då. Almanackan hjälper mig att hålla reda på när och var. Dagboken kommer med överraskande avslöjanden. Att samla sig inför språnget är näst intill omöjligt. Ett språng kan vara olika för envar. Jag samlar på ord i en burk av grumligt glas som jag ärvt av min mor. När burken är full och börjar svämma över tar jag mitt skutt. Innan dess stretar och plitar jag, knackar ner lösryckta meningar. Så kallade anteckningar. I almanackan står det: skriv, måndag-söndag.

02.01.2018 kl. 14:30

Trolleri

Det snöar och jag steg upp tidigt, de mjuka dunsarna på fönstret väckte mig, nu vräker snöbyar kors och tvärs, ilar förbi, far iväg med hunden, sliter upp dörren. Jag tänder alla lampor, litar på husgrunden, allt står stadigt, snön är ljudlös. Jag hinner med mycket, allt har sin tid, har en sorts mening. Det finns händelseförlopp, oförrätter, tillkortakommanden, en stor vilsenhet bland människor. Alla kan man inte hjälpa. Igårkväll krattade jag min backe i stickmörkret, det var lustfyllt och fyllde en funktion. Lycka är trolleri vid arbetsbordet. Nu händer det.
12.12.2017 kl. 09:26


 

Anna Gullichsen

 

Det här är en skrivbok i vilken jag tänker högt.

I ett grönt hus i utkanten av Helsingfors bor jag på landet i staden. Jag bloggar mest om mitt skrivande, vilket inbegriper ingenting eller det mesta.

 

Bara en sak kan jag lova: inga bilder eller filmklipp.

 

 

anna.gullichsen@gmail.com


Om mig själv:

Tycker om: måndagar, gamla hus, skrangliga stolar, nästan utblommade tulpaner, trasmattor, rosmarin, vårljus, sommarhav, höstlöv, rimfrost, böcker, trädgård, sköna ting, egna barn, andras ungar, stearinljus, god mat, goda historier, champagne, tystnad och fullt ös.

Mina böcker:

Saga Blom

Saga Blom och snöflickan

Saga Blom kollar in våren

Betty är en speciell sorts ko

Hatten från Katalonien

Saga Blom och djungelspöket

Betty i luften

Kategorier

Senaste kommentarer

13.09, 12:28Bordsfläkten av Frida
09.08, 16:33Glad påsk av Live life
25.05, 14:59På sin bak av minna lindeb
10.05, 21:04Mitt liv av Nadja